Show & Tell met Lara – Bouwkunde student met duurzame missie
20227
post-template-default,single,single-post,postid-20227,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive

Show & Tell met Lara – Bouwkunde student met duurzame missie

Show & Tell met Lara – Bouwkunde student met duurzame missie

Op deze zonnige maandag in oktober een zonnige Show & Tell met Lara Smits. Lara won een ‘Wear What You Stand For’ t-shirt tijdens een give-away in samenwerking met Alchemist & Nukuhiva een paar weken geleden. We spraken met haar af en vroeg haar naar haar missie en hoe zij haar steentje wil bijdragen aan een mooiere wereld. Een inspirerend en bijzonder gesprek volgde. Lara woont en studeert in Delft en is momenteel bezig met haar afstudeerproject van de master Bouwkunde aan de TU.

Wat spreekt je aan aan duurzame mode? Wanneer greep dit onderwerp je?
“Het onderwerp ‘duurzame mode’ greep mij enkele jaren geleden aan, toen ik de documentaire ‘The True Cost‘ zag. Tijdens het kijken naar die confronterende en hartverscheurende beelden brak er iets in mij. Ik heb keihard zitten janken voor de tv. Ik vond het zo erg om te zien hoe schadelijk de huidige kledingindustrie is voor het milieu en onder welke slecht omstandigheden de boeren en fabrieksarbeiders moeten werken. Ik nam mij op dat moment dan ook voor om voortaan alleen nog maar kleding te kopen van duurzame / fairtrade merken. Daarnaast voelde ik de behoefte om ook op een andere manier mee te werken aan het verbeteren van de kledingindustrie, maar ik wist toen niet zo goed hoe. Totdat ik voor mijn afstuderen de kans kreeg een duurzame kledingfabriek te ontwerpen. Mijn afstudeerdocent, Mo Smit, heeft namelijk enkele jaren geleden de organisatie COCOCAN opgezet. Momenteel werkt zij aan een project genaamd ‘The Fashion Village Lab’.”

Hierbij gaat het erom dat Cigondewah, een wijk in de stad Bandung (Java, Indonesië), wordt getransformeerd tot een duurzame ‘fashion village’. Bandung staat bekend om zijn vele textiel- en kledingfabrieken, waar met name kleding wordt geproduceerd voor westerse landen. In wijken als Cigondewah, waar tussen de woningen meerdere grote textiel- en kledingfabrieken zijn gevestigd, is duidelijk zichtbaar hoe deze fabrieken hun omgeving vervuilen en zo een negatieve invloed hebben op de leefkwaliteit van de omwonende.

“Wij als studenten krijgen de kans om ons afstudeerproject te koppelen aan dit initiatief om Cigondewah te transformeren tot een gezonde woon-werkomgeving. Ik heb ervoor gekozen om mij te richten op het transformeren van een kledingfabriek. In de huidige kledingfabrieken in Bandung zijn de werkomstandigheden vaak ongezond en oncomfortabel. Tijdens mijn studiereis afgelopen april heb ik dit met eigen ogen kunnen waarnemen toen we een fabriek gingen bezoeken. Het is er vreselijk warm, er is geen daglicht, het is benauwd door gebrek aan ventilatie / verse lucht, de lucht zit vol met stof, het ruikt er heel sterk naar de chemicaliën waarmee de kleding wordt geverfd / behandelt, en er is een enorm lawaai door alle machines… Allemaal aspecten die slecht zijn voor de mentale en fysieke gezondheid van de fabrieksarbeiders.

Mijn doel voor mijn afstudeerproject is dan ook om een fabriek te ontwerpen met een gezonde en comfortabele werkomgeving. Het mooiste zou natuurlijk zijn als mijn ontwerp uiteindelijk ook gerealiseerd kan worden… Maar om dat voor elkaar te krijgen zal niet makkelijk zijn. Fabriekseigenaren willen meestal geen geld investeren in het verbeteren van hun fabrieken. En de meeste (grote) merken voelen zich helaas niet verantwoordelijk om hier geld voor vrij te maken. Toch is er gelukkig in onze maatschappij langzaam een omwenteling gaande richting ‘duurzame ontwikkeling’. Ik word dan ook heel blij van een winkel als Nukuhiva. Hopelijk gaan we een toekomst tegemoet waarin duurzame kleding de norm wordt in plaats van de uitzondering. En het is mijn ambitie om daaraan mijn steentje zoveel mogelijk bij te dragen.”

Wat is je favoriete spot om te shoppen?
“Eigenlijk hou ik niet van shoppen. Vroeger, toen ik mijn kleding vooral kocht bij grote kledingmerken als H&M en Zara, raakte ik altijd al bij binnenkomst in een winkel totaal overweldigd en gedesoriënteerd door de enorme hoeveelheid kleding. Het koste mij heel veel energie om langs al die rekken te lopen en te kiezen wat ik mooi vond. Als ik dan vervolgens de gekozen items ging passen in zo’n benauwd en met tl-lampen verlicht hokje was ik meestal niet tevreden over mijn keuze en vluchtte dan maar weer snel de winkel uit zonder iets te kopen.

Tegenwoordig koop ik al mijn kleding duurzaam of tweedehands. Het voordeel is dat in zulke winkels het aanbod kleiner is, waardoor ik geen last heb van dat overweldigende gevoel of van keuze-stress. Het uitzoeken van een mooi item, waarvan ik weet dat het onder menswaardige en milieuvriendelijke omstandigheden is gemaakt, geeft zo’n fijn gevoel. Hoewel ik nooit echt een ‘shopper’ zal worden, heb ik gemerkt dat ik het hierdoor wel leuker ben gaan vinden om af en toe iets moois te kopen. Ook draag ik de gekochte kleding met meer plezier en een trots gevoel. Het is haast alsof ik kan voelen dat items die fairtrade geproduceerd zijn een positieve energie bevatten ten opzichte van niet-fairtrade kleding. Ik voel veel meer liefde voor deze kledingstukken.”

Welke favorieten heb je in je gardrobe?
“Een van mijn favoriete kledingstukken is een kort zwart leren broekje, dat ik 5 jaar geleden in een tweedehands winkel in Londen heb gekocht. Verder ben ik dol op mijn Kuyichi-jeans (van Nukuhiva) omdat ik de kleur blauw heel mooi vind en hij zo lekker zit. Ook mijn tweedehands Levi’s 901 draag ik vaak met veel plezier. Ik kan deze stoer dragen met gympen en een t-shirt, maar ik kan hem ook chique dragen met hakken en een colbert-jasje. Verder heb ik een mooie witte zijden blouse die ik regelmatig uit de kast trek. Mijn moeder heeft deze vele jaren geleden gekocht, maar omdat ze hem niet meer past mocht ik hem hebben.”

Hoe omschrijf je je kledingstijl (en wat je aan hebt in de foto)?
“Mijn kledingstijl zou ik omschrijven als stoer, sportief en klassiek. Voor mij is het allerbelangrijkste dat kleding lekker zit, anders draag ik het niet. Ik vind het fijn als kleding wat ruimer valt. Verder ben ik kieskeurig met materialen.  Ik voel mij het fijnste in natuurlijke materialen: katoen, linnen, wol, zijde… Kleding moet ademen, anders voelt het benauwd en krijg ik zweetaanvallen.

Op de foto draag ik bruinen leren schoenen van mijn moeder. Zij heeft deze lang geleden gekocht, maar droeg ze al een paar jaar niet meer. Daarom mocht ik ze hebben. De broek is een tweedehands Levi’s 901. Hij is aan de ruime kant, dus een beetje de stijl ‘boyfriend jeans’. Daar hou ik wel van. Het gestreepte t-shirt is van het duurzame merk Armor Lux, en heb ik afgelopen voorjaar bij Nukuhiva gekocht.”

Wat is het beste kleding/stijl/…- advies dat je hebt gekregen?
“Het beste kleding- en stijl-advies heb ik tot nu toe van mijn moeder en zusjes gekregen. Mijn moeder zegt altijd: koop mooie tijdloze items, van goede kwaliteit. Daar kan je jaren mee doen en dan zie je er altijd verzorgd uit. Mijn zusjes leren mij wat mooie combinaties zijn. Daar hebben zij meer gevoel voor dan ik.”

Wat is het laatste item dat je hebt gemaakt of hebt laten maken?
“Ik heb laatst een nieuwe rits in mijn winterjas laten zetten. Het is een heerlijke warme jas, ik heb hem al 8 jaar. Nu de rits gemaakt is kan hij nog zeker een aantal winters mee.”

Wat is het laatste item dat je hebt gekregen of hebt weggegeven?
“Als ik een kleding-item niet meer draag, maar het is nog wel van goede kwaliteit, dan geef ik het aan een goed doel. Ik gooi nooit spullen weg die nog goed zijn, omdat ik dat zonde vind en ik weet dat het slecht is voor het milieu. Als ik iets niet meer gebruik, dan ga ik opzoek naar een manier om er iemand anders blij mee te maken. Zo wissel ik soms ook kleding uit met mijn twee zusjes. We hebben vrijwel dezelfde maat, dus dat is makkelijk.”


Nukuhiva werkt samen met Square1Magazine aan een treasure hunters-magazine bomvol inspiratie voor een duurzame kledingkast. We zijn benieuwd naar jouw preloved-treasures en wijden hier graag een volgende blogpost aan. Meedoen? Mail dan naar christine@nukuhiva.nl

BewarenBewaren

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.