Welke materialen zijn duurzaam?
19537
post-template-default,single,single-post,postid-19537,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive

Welke materialen zijn duurzaam?

Welke materialen zijn duurzaam?

Deze blogpost is geschreven door collega Laura. Zij is werkzaam bij Nukuhiva en daarnaast afgestuurd in de studie Fashion & Textile Technologie met een focus op duurzame kleding. Ze zal in een aantal blogs meer vertellen over duurzame kleding. Dit is haar derde blogpost en haar vorige blog over fast & slow fashion is hier terug te vinden. Haar blogpost over het herkennen van slow fashion is hier terug te vinden.  Deze blogpost is eerder verschenen in Live Green Magazine.

Terwijl ik dit blog aan het schrijven ben, komt mijn liefde voor duurzame kleding materialen naar boven. Deze liefde begon toen ik startte met mijn opleiding Fashion & Textile Technologies. Inmiddels ben ik afgestudeerd en kijk ik nu heel anders tegen kleding aan. Naast dat een kledingstuk er mooi uit moet zien en de pasvorm goed moet zijn, vind ik het materiaal even belangrijk. Als ik ga winkelen, of als er tijdens mijn werk in de Fair Trade kledingwinkel Nukuhiva een nieuwe collectie binnenkomt, voel ik als eerste aan het materiaal en kijk ik welke samenstelling van materialen er in het waslabel staat. Ik krijg namelijk de kriebels van polyester jurkjes die bij de ZARA hangen, maar daarentegen maakt mijn hart een sprongetje wanneer ik een jurk van 100% lyocell of een trui van alpaca in handen heb.

Voordat ik vertel over duurzame materialen, Zal ik eerst kort uitleggen hoe een kledingstuk ontstaat. De stof waar kleding van gemaakt wordt begint bij de vezels. Deze vezels kunnen natuurlijk of kunstmatig zijn. Natuurlijke vezels zijn vezels die in één of andere vorm in de natuur voorkomen. Dit kan dierlijk of plantaardig zijn. Kunstmatige vezels zijn vezels die door de mens worden vervaardigd. Van de vezels worden garens gemaakt en met deze garens worden stoffen voor kleding gebreid of geweven.

Organic Cotton
De meest gebruikte grondstof voor het produceren van kleding is katoen (plantaardige vezel). Helaas worden er bij de katoenproductie, naast het gebruik van water, ook de meeste chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Deze chemicaliën vergiftigen niet alleen het milieu maar ook de boeren die ermee in aanraking komen. Het verschil tussen niet-katoen en organisch katoen is dan ook dat bij de teelt van organisch katoen geen kunstmatige mest en schadelijke chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt en het katoen doorgaans met de hand geplukt wordt.

Lyocell
Lyocell is echt mijn favoriet en ook wel bekend van de merknaam Tencel. Het is namelijk net zo zacht en soepel als zijde en heeft een luxe uitstraling. Lyocell is kunstmatig gemaakt maar afkomstig van natuurlijk materiaal (hout) . De vezels zijn gemaakt van houtsnippers van onder andere de eucalyptusboom. Voor Tencel wordt het hout gehaald uit speciaal beheerde, duurzame bossen. Het productiesysteem dat wordt gebruikt bij lyocell wordt ook wel het ‘closed-loop’ systeem genoemd. Dit houdt in dat de chemicaliën die tijdens het productieproces worden gebruikt, teruggewonnen en hergebruikt worden.

Biologische wol – Happy sheep wool
Wol zoals kasjmier, alpaca of merino is van een dierlijk vezel. De leefomstandigheden van de schapen in de biologische veeteelt zijn veel beter dan die in de gangbare landbouw. De bodem is vrij van verontreinigingen en er worden geen schadelijke chemicaliën gebruikt ter bestrijding van parasieten en schimmels. De woleigenschappen verschillen per wol soort, afhankelijk van waar het dier afkomstig is.

Bamboe
Als laatste wil ik nog het duurzame materiaal bamboe toelichten. Bamboe is milieuvriendelijk omdat het in overvloed groeit, weinig water nodig heeft en er geen schadelijke chemische bestrijdingsmiddelen nodig zijn tijdens de teelt. Bamboe kan voor het gebruik voor de kledingindustrie vier tot zesmaal per jaar worden geoogst, hierdoor is de opbrengst per vierkante meter hoog. Als er twintig procent per jaar geoogst wordt dan is het bos binnen een jaar al weer aangevuld. Het proces om de bamboe te verwerken tot textiel is echter in de meeste gevallen nog niet duurzaam, bij de verwerking worden veel chemicaliën gebruikt. Er wordt hard gewerkt aan meer milieuvriendelijke technieken zoals het ‘closed loop systeem’ bij Lyocell. Kleding van bamboe is comfortabel en voelt heerlijk zacht aan.

Omdat er jaarlijks zo’n 80 miljoen kledingstukken geproduceerd worden, is het van belang dat we kleding gaan dragen die ontstaan zijn met zo min mogelijk impact op het milieu. Daarbij komt dat het net zo belangrijk zou moeten zijn dat kleding op een eerlijke wijze gemaakt wordt. In welke winkels je deze eerlijke duurzame kleding kan vinden vertel ik in mijn volgende blog.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.