Show & Tell met Zoé – Duurzame shoprituelen
20025
post-template-default,single,single-post,postid-20025,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive

Show & Tell met Zoé – Duurzame shoprituelen

Show & Tell met Zoé – Duurzame shoprituelen

In deze Show & Tell spreken we met collega Zoé over haar visie op duurzame mode, haar favourites en duurzame shoprituelen. Zoé is afgestudeerd aan de HKU als Fashion Communicator.  Ze woont in Utrecht en werk nu bij Loket HKU om studenten te ondersteunen in hun ondernemerschap en bij ons in duurzame kledingwinkel Nukuhiva.

Wat spreekt je aan aan duurzame mode?
Duurzame merken proberen een positieve impact te maken en dit gaat vaak samen met mooie verhalen. Of het nu gaat om de stof, de filosofie of de maker van het kledingstuk. Het voelt toch speciaal als je bijvoorbeeld weet dat jouw Bretonse streepjesshirt nog écht in Bretagne gemaakt wordt. Daarnaast wordt ik door mijn achtergrond in mode enthousiast van de kwaliteit van de stoffen en de aandacht voor afwerking en fitting. Hierdoor kan je echt een relatie aangaan met het kledingstuk, want je weet dat die nog een tijd zal gaan dragen.


Wat is je persoonlijke missie? 

Ik wil zo veel mogelijk mensen inspireren om met kleine veranderingen steeds een stapje duurzamer te worden. Niet door met een vinger te wijzen, maar door te laten zien wat er allemaal mogelijk is.

Wat is je favoriete spot om te shoppen?

Nukuhiva was ook voordat ik er ging werken een van mijn favoriete plekjes. Verder kom ik graag bij PUHA, Geitenwollenwinkel en de vegan webshop Wolf and Storm.

What do you treasure?

Als je het aan mensen om mij heen zou vragen zouden ze het waarschijnlijk ook kunnen zeggen; mijn ‘Inti’-vest van baby alpaca wol. Hij is heerlijk zacht en warm en hun werkwijze vind ik zó goed dat ik het vertel aan iedereen die het wil horen. Het is gewoon heel leuk om te weten dat mijn vest is gemaakt door Carmen Diaz uit Ecuador en dat zij daardoor haar gezin kan voorzien van een inkomen zonder dat ze om werk te vinden naar de stad hoeft te verhuizen.

Welk merken zijn je lievelings? 
Inti knitwear, JAN’ N JUNE, People’s Avenue & Alchemist. Kiezen is altijd moeilijk.

Hoe omschrijf je je kledingstijl (en wat je aan hebt in de foto)?
Ik hou van opvallende sokken en vind het leuk als deze stiekem ook bij de rest van de outfit passen. Bij deze outfit komen de strepen van de Qnoop-sokken terug in het – Bretonse – Armor Lux shirtje. De jurk van JAN’ N JUNE wat ik aan heb, was een hele zoektocht om te bemachtigen. Na twee winkels in Berlijn te hebben bezocht, heb ik hem via een webshop kunnen vinden. De schoenen heb ik via facebook overgekocht en zijn tweedehands ZARA.

Waar voel je je het lekkerst in?
Het liefst draag ik een broek of rok tot in de taille, met daar bovenop een (oversized) shirt of trui. Hoe zachter deze is, hoe blijer ik ben. Daarom wordt ik heel blij van natuurlijke stoffen zoals alpaca wol, kasjmier, tencel/lyocell, bamboe en modal.

Wat is het beste stijladvies dat je hebt gekregen?
Ik dacht altijd dat lange rokken mij niet zouden staan vanwege mijn korte beentjes, tot een vriendin zei dat ik er een moest passen. Blijkt dat het juist ervoor zorgt dat ik langer lijk! Soms moet je gewoon iets uitproberen om te zien hoe iets staat. In het ergste geval lach je jezelf uit en trek je snel iets anders aan.

Wat is het laatste item dat je hebt gemaakt of hebt laten maken?
Waarschijnlijk is dat het rokje geweest dat ik voor een themafeestje heb gemaakt. We gingen ‘Scottish’, dus maakte ik van een Schots geruit kussensloop uit de tweedehandswinkel snel een rokje. Stiekem doe ik hem nu ook wel eens gewoon aan.

Heb je een shopritueel?

Vaak begint het met dat ik een prachtig item tegen kom of een tof nieuw merk vind waar ik enthousiast van word. Ik kijk naar wat het verhaal van het merk is, van welke stof het is gemaakt, waar ze produceren en vooral of ze hier transparant over zijn. Als dit goed zit, moet het natuurlijk wel een item zijn waar ik verliefd op word en die nog lange tijd mee gaat. Daarvoor gebruik ik de regel van de ’40 wear challenge’ van Livia Firth; ‘Ga je dit item minimaal 40 keer (of meer) dragen’. Ook als het antwoord ‘Ja’ is, moet ik er van mezelf meestal nog over nadenken. Als het dan in mijn hoofd blijft zitten, weet ik dat het goed zit. Voor mij is dit een manier om te stemmen met mijn portemonnee en tegelijk een lange termijn kledingkast op te zetten.

Wat is het laatste item dat je hebt gekregen of hebt weggegeven?

Toen het weer tijd was om te verhuizen heb ik mijn hele kledingkast uitgemest en een paar vriendinnen in de zakken – ja, het waren er helaas meerdere – laten graaien. Heel grappig om soms die kleding terug te zien als vriendinnen ze dragen.

Shirt: Armor Lux
Jurk: Jan’n June
Sokken: Qnoop
Schoenen: Tweedehands


Nukuhiva werkt samen met Square1Magazine aan een treasure hunters-magazine bomvol inspiratie voor een duurzame kledingkast. We zijn benieuwd naar jouw preloved-treasures en wijden hier graag een volgende blogpost aan. Meedoen? Mail dan naar christine@nukuhiva.nl

BewarenBewaren

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.