Show & Tell met Mirjam – Vrouwelijk, stoer & kleding die lekker zit
20140
post-template-default,single,single-post,postid-20140,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive

Show & Tell met Mirjam – Vrouwelijk, stoer & kleding die lekker zit

Show & Tell met Mirjam – Vrouwelijk, stoer & kleding die lekker zit

Deze week een Show & Tell met Mirjam uit Utrecht. Ze kocht een prachtige top van Komodo bij Nukuhiva en we grepen de gelegenheid aan om haar op de foto te zetten. Mirjam woont in het Utrechtse en werk bij Bol.com als Supply Chain Specialist.

Wat spreekt je aan aan duurzame mode? 
Natuurlijk allereerst het feit dat mens en milieu niet worden uitgebuit, alleen maar zodat ik er goed uit kan zien. Wat daarnaast echt een gave bijkomstigheid is, is dat je door duurzaam shoppen je eigen stijl echt goed leert kennen of misschien herontdekt. Doordat ik minder en vaak duurdere kleding koop, denk ik goed na voordat ik iets koop en hierdoor denk je ook goed na over je stijl. Vragen als: staat deze kleur mij wel? en hoe staat dit item bij mijn andere kleding? komen dan vaak in je hoofd op.


Wat is je persoonlijke missie? 
Ik merk dat ik het heel leuk vind om met de mensen in mijn omgeving in gesprek te gaan over duurzame mode. Het lijkt me echt leuk om hier meer mee bezig te gaan en om de mensen om mij heen te laten zien dat er alleen maar voordelen zitten aan duurzaam shoppen. Laatst vroeg iemand mij of dit niet een soort fase is waar ik in zit. Persoonlijk zie ik eigenlijk geen weg meer terug. Als je hier eenmaal mee bezig gaat dan wil je steeds meer weten en steeds meer aspecten van je leven en dat van anderen ‘verduurzamen’. Het lijkt me een gave missie om hier over een tijdje ook mijn carrière aan te wijden; eigen bedrijfje wellicht?

Wat is je favoriete spot om te shoppen?
Ik kom graag bij Nukuhiva in Utrecht en Daily Poetry in Den Bosch. Het liefst ga ik naar winkels die wat rustiger zijn en waar je merkt dat de eigenaren oprecht gepassioneerd zijn over de kleding of meubels die ze verkopen. Ik vind het fijn als je in de winkel geholpen wordt. Heerlijk om de tijd te nemen en echt goed naar de kleding te kijken en naar het verhaal te luisteren.

‘What do you treasure’?
Het leren tasje dat ik om heb op de foto. Mijn moeder heeft het tasje vroeger zelf gemaakt bij handarbeid op school. Ik vond hem een jaar geleden tijdens een verhuizing en dacht meteen: die is van mij! Zo’n tasje maakt je outfit echt af en alles past er precies in. Ik heb ook nog nooit zoveel complimenten gekregen over een ‘kledingstuk’ als over dit tasje.

Welk merk (merken) is je lievelings? 
Eigenlijk heb ik niet echt een lievelingsmerk. Sinds ik duurzaam ben gaan shoppen merk ik dat mijn stijl heel goed aansluit bij de meeste merken in de winkels waar ik kom. En misschien pas ik mijn stijl daar de laatste tijd ook wel wat naar aan.

Hoe omschrijf je je kledingstijl (en wat je aan hebt in de foto)?
Ik houd zelf van vrouwelijk stoer en ga echt voor mooie materialen. Ik draag veel basics, maar draag daarbij meestal iets wat het weer bijzonder maakt. Mooie bloesjes, jurkjes, schoenen. Ik heb geen verschillende kleding voor werk, thuis en uitgaan. Ik koop wat ik mooi vind en kan dat eigenlijk voor vrijwel elke gelegenheid combineren. Op de foto heb ik mijn inmiddels favoriete spijkerbroek aan van Kuyichi, een bloesje van Komodo Fashion, schoenen van Veja en een tasje gemaakt door mijn moeder. Het typeert mijn stijl goed: stoere broek en sneakers en een vrouwelijk bloesje erbij.

Waar voel je je het lekkerst in?
Ik voel me het lekkerst in een dikke panty/maillot en een wijder vallend jurkje. Ik heb een overhemdjurkje van studio JUX, daar kan ik echt in wonen. Maar ik moet zeggen dat ik me eigenlijk in al mijn kleding lekker voel. Dat is mijn belangrijkste criterium voor kleding.

Wat is het beste kleding/stijl/…- advies dat je hebt gekregen? 
Om voordat je iets koopt na te denken of je het kledingstuk kan combineren met andere kledingstukken die je al hebt. Het klinkt zo simpel, maar we zijn tegenwoordig heel gevoelig voor impulsaankopen. Ik ben zelf niet zo’n fan van een complete nieuwe outfit kopen, want dan voelt het vaak alsof je altijd de complete outfit moet dragen. Het is juist leuk als je van alles met elkaar kan combineren. Het liefst pas ik een kledingstuk, maak ik een foto en kijk ik eerst thuis of het wel past bij de rest van mijn kleding. Als dit zo is, kom ik terug om het kledingstuk te kopen. En mijn moeder zei vroeger altijd al: koop alleen maar kleding die lekker zit. Niet van die kriebeltruien bijvoorbeeld. Dat is ook echt een goede tip! Een kledingstuk kan nog zo mooi staan, als het niet lekker zit draag je het toch nooit.

Wat is het laatste item dat je hebt gemaakt of hebt laten maken? 
Schoenen! Ik kan schoenen echt niet wegdoen dus laat ik ze maken door de schoenmaker. Bij schoenen kies ik altijd voor kwaliteit, maar ook die kunnen een keertje kapot gaan. Tegen die tijd passen ze al zo goed bij al mijn outfits dat ik de gedachte om nieuwe te kopen niet eens in mijn hoofd haal. Altijd eerst laten maken!

Heb je een shopritueel?
Niet perse een ritueel, maar ik ben niet iemand die er van geniet om samen met half Nederland op zaterdagmiddag langs de Oudegracht te shoppen. Ik denk overigens dat mijn vriendinnen zouden zeggen dat mijn shopritueel is dat ik altijd lang twijfel voordat ik iets koop. Maar ja, hierdoor heb ik vrijwel nooit spijt van aankopen en dat is dan weer duurzaam! Ik vind het verhaal achter een merk belangrijk, dus dit speelt absoluut mee in de keuze om het kledingstuk te kopen. Door het verhaal word ik nog blijer van een kledingstuk.

Wat is het laatste item dat je hebt gekregen of hebt weggegeven?
Vorige week gaf ik een jurkje aan een collega. Ik had ‘m al in de doos zitten om misschien weg te doen toen zij langskwam en op zoek was naar een jurkje. Win-win situatie! Sowieso gooi ik kleding niet zomaar weg. Ik heb een ritueel: eerst doe ik kleding die ik al een tijd niet heb aangehad in een doos en die zet ik een half jaar op een opbergplank. Vervolgens haal ik de doos erbij en wat ik niet heb gemist of wat ik niet ineens weer geweldig vind, gaat naar een kledingruil of naar een goed doel. Zo heb je eigenlijk nooit spijt van het weggooien van kleding en ben je bewust bezig met je stijl.

Heb je wel eens meegedaan met een kledingruil, en zo ja hoe vond je dat? 
Anders dan galajurken nog niet. Ik wil er wel eentje gaan organiseren, nu ik merk dat meer vriendinnen met duurzame mode bezig zijn lijkt het me een goed idee! Sowieso leuk om vriendinnen door deze gezamenlijke interesse bij elkaar te brengen en natuurlijk geweldig als je op die manier een nieuwe outfit scoort.

BewarenBewaren

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.