Met micro-idealen de wereld vandaag een beetje mooier maken
20230
post-template-default,single,single-post,postid-20230,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive

Met micro-idealen de wereld vandaag een beetje mooier maken

Met micro-idealen de wereld vandaag een beetje mooier maken

Met het personeel van Nukuhiva doen we mee aan een duurzaamheid-challenge. We strijden vier weken lang tegen andere teams van duurzaam-minded bedrijven waaronder De Ceuvel, VandeBron, Nudge en Moyee Coffee. Het gaat niet over grote veranderingen, maar over micro-idealen. Micro-idealen? Ja, kleine en behapbare doelstellingen om in het dagelijkse leven wat duurzamer te leven. Organisator Squarewise kwam op dit idee omdat ze zich soms lamgeslagen voelen door slecht nieuws over klimaatveranderingen, vervuilende industrieën en de grote veranderingen die nodig zijn om beter voor de aarde te zorgen. Onze eigen bijdrage aan een betere wereld kan soms betekenisloos voelen ten opzichte van de grote veranderingen die er nodig zijn.

“Hét probleem van (jonge) idealisten is dat wij torenhoge ambities hebben: we moeten en zullen de wereld mooier maken, duurzamer en eerlijker. En niet morgen, maar vandaag. Om vervolgens elke dag teleurgesteld te concluderen dat we onze ambities wéér niet hebben verwezenlijkt. Vorig jaar legde een van de sprekers op het event ‘de jonge idealist versus de vastgeroeste samenleving’ uit dat heel veel (jonge) idealisten hun ambities op macro niveau stellen, terwijl op korte termijn alleen idealen op micro niveau realiseerbaar zijn. Een gebrek aan idealen op kleine schaal en een overvloed aan idealen op grote schaal kan leiden tot een gevoel van moedeloosheid; het gevoel dat we in deze vastgeroeste samenleving nóóit wat kunnen bereiken. Super zonde!”

Maar – dachten ze bij Squarewise – als veel mensen ‘kleine’ stapjes zetten, komen we toch echt verder met elkaar. En daar zijn wij het helemaal mee eens! Daarom doen wij met het personeel uit Utrecht en Amsterdam mee met deze challenge. In het kader van: “If you think you are too small to make a difference, try sleeping with a mosquito.” – Dalai Lama


De idealen zijn dingen als een dag geen vlees of vis eten, een dag alleen lokale seizoen groente eten, een dag geen nieuwe spullen kopen. Maar ook sociale daden die de wereld wat mooier maken. Bijvoorbeeld iemand ergens mee helpen, waar je niet voor betaald krijgt. Elke dag houden we bij op een scorebord hoeveel daden zijn gelukt en daar krijgen we punten voor. Het team met de meeste punten wint de wisseltrofee. De uitreiking is volgende week woensdag 11 oktober.

Benieuwd hoe we ervoor staan? In Amsterdam staat het scorebord in de winkel.

Benieuwd naar hoe de andere teams het doen? Op het liveblog worden ervaringen gedeeld:

Live blog: Micro-idealen challenge

 

BewarenBewaren

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.