Show & Tell met Josephine – Een inspirerende mix van fair & tweedehands
20747
post-template-default,single,single-post,postid-20747,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive

Show & Tell met Josephine – Een inspirerende mix van fair & tweedehands

Show & Tell met Josephine – Een inspirerende mix van fair & tweedehands

Een kersverse Show & Tell met Josephine die sinds een aantal maanden bij Nuku Amsterdam werkt. Ze heeft culturele antropologie gestudeerd en heeft afgelopen jaar een bijzondere reis gemaakt. Ze is namelijk met haar vriend met de auto naar India gereden en weer terug. Op de instagramaccount ‘Home is where our car is’ deed ze verslag van de reis. Nu versterkt ze ons team bij Nukuhiva en vervolgt volgend jaar haar studie met een master op het gebeid van duurzaamheid.

Waar kom je vandaan?
“Ik ben opgegroeid in Den Haag, heb vervolgens een jaar in Londen gewerkt als au pair en nu woon ik al weer 6 jaar in Amsterdam.”

Wat spreekt je aan aan duurzame mode? Wanneer greep dit onderwerp je? 
“Ik weet niet precies wanneer ik me ben gaan verdiepen in duurzaamheid, maar wel dat het begon met voedselverspilling. Tijdens mijn bachelor culturele antropologie heb ik een onderzoek gedaan naar initiatieven die zich inzetten tegen voedselverspilling. Tegelijkertijd ben ik vrijwilligerswerk gaan doen voor een van de initiatieven. Zo min mogelijk weggooien deed ik eigenlijk zonder hier heel bewust mee bezig te zijn, het leek mij niet meer dan logisch. Maar hoe meer ik me erin verdiepte, hoe meer ik me realiseerde dat er actie moest worden ondernomen om verspilling op grotere schaal aan te pakken. Vanaf dat punt ben ik steeds kritischer gaan kijken naar andere onderdelen van mijn leven. Ik besloot grotendeels vegetariër te worden en inmiddels eet ik zelf zo veel mogelijk veganistisch, ongeveer 80% van wat ik eet is plantaardig.

“Ik heb onlangs een prachtige grote, zachte, warme alpaca-wollen sjaal van Inti Knitwear gekocht uit onze winkel. Een sjaal om in te leven, hij doet ook dienst als dekentje.”

Ik kocht al veel in tweedehands winkels, maar over duurzaam geproduceerde mode wist ik eigenlijk niet zo veel. Na mijn (niet zo duurzame reis) besloot ik dat ik geen slecht geproduceerde kleding meer wilde aanschaffen en ben ik onderzoek gaan doen naar duurzame mode. Ik heb toen ook gesolliciteerd bij Nukuhiva! De omschakeling is nog niet compleet, maar ik probeer voor steeds meer dingen een duurzaam alternatief te vinden. Al gun ik mezelf regelmatig een “cheating moment”. Kaas vind ik bijvoorbeeld heerlijk, al probeer ik het zelf niet meer te kopen. En als ik uit eten ga, eet ik soms vlees of vis. Ook loop ik nog regelmatig aan tegen productgroepen waar nauwelijks duurzame alternatieven voor zijn en soms kan ik de verleiding niet weerstaan om voor de goedkoopste optie te gaan in plaats van de meest verantwoorde.”

“Het leukste vind ik een beetje rommelige, niet-hippe, tweedehands winkels. Vaak is het dan wat moeilijker maar daardoor ook extra leuk om iets moois te vinden en het kost meestal erg weinig.”

Treasure // Wat is je favoriete spot om te shoppen?
“In Budapest! Tweedehandswinkels waar alles 300 forint, oftewel 1 euro kost, om erg blij van te worden. In Amsterdam ga ik graag naar Marbles, Waterlooplein of natuurlijk Nukuhiva. Het leukste vind ik een beetje rommelige, niet-hippe, tweedehands winkels. Vaak is het dan wat moeilijker maar daardoor ook extra leuk om iets moois te vinden en het kost meestal erg weinig.”

Welke favorieten heb je in je gardrobe?
“Ik heb niet echt een favoriet kledingstuk, al draag ik vaak een skinny zwarte broek met hoge taille. Ik heb veel te veel kleding en de enige manier waarop ik dit aan mijzelf kan verantwoorden, is door zo veel mogelijk ook daadwerkelijk te dragen. Bovendien word ik ook erg blij van elke dag iets totaal anders aantrekken. Uiteindelijk draag ik zachte, comfortabele items in een enkele kleur het meeste. De trui die ik op de foto aan heb, is een voorbeeld daarvan, die heb ik dus tweedehands in Budapest gevonden. De broek is trouwens ook een favoriet, het is een mannenmodel van Kuyichi, de Jamie. Maar hij voelt als gegoten en is echt heerlijk zacht en stretchy!”

What do you treasure?
“Ik heb onlangs een prachtige grote, zachte, warme alpaca-wollen sjaal van Inti gekocht uit onze winkel. Een sjaal om in te leven, hij doet ook dienst als dekentje. Verder draag ik standaard een aantal ringen. Vier daarvan zijn van mijn overleden oma; sieraden van haar zijn mij erg dierbaar. De vijfde ring is de “nep” trouwring die ik met mijn vriend in Turkije heb gekocht, omdat we dachten dat trouwringen wel van pas zouden komen op onze reis door bijvoorbeeld Iran. Achteraf gezien totaal overbodig en een beetje lachwekkend, maar het is een mooie en dierbare herinnering aan die fantastische reis die we samen hebben gemaakt. Ik heb trouwens ook nog een hele mooie houten tafel die van mijn ouders is geweest waar ik echt geobsedeerd door ben, dat kan iedereen die een keer bij mij thuis is geweest wel beamen, want ik ben erg heel erg beschermend over.”


“Mijn kledingstijl is een beetje all over the place..”


Wear // Hoe omschrijf je je kledingstijl?

“Mijn kledingstijl is een beetje all over the place. Vaak best stoer, maar ik vind het ook juist leuk om een beetje preppy, chic, of juist heel vrouwelijk gekleed te gaan. Vaak zit er wel iets tussen wat een beetje raar, bijzonder of net anders is, daar houd ik wel van. Ik ben liever overdressed dan underdressed. Dat heb ik denk ik van mijn moeder geërfd.”

Repair // Wat is het laatste item dat je hebt gemaakt of hebt laten maken? 
“Ik heb laatst een leren tas en twee paar schoenen naar de schoenmaker gebracht. Ik ben helaas erg onhandig en struikel, val of loop dan ergens tegenaan, of blijf ergens aan hangen. De schoenen waren beide beschadigd bij een val. De tas was een beetje van ouderdom bezweken, want die heb ik tweedehands gekocht.  Maar het kan ook komen doordat ik vaak veel te veel spullen mee sleep: eten, water, een andere outfit en of vest of trui, sportkleding, een boek of tijdschrift.”

Share // Wat is het laatste item dat je hebt gekregen of hebt weggegeven?
“Ik heb een aantal vriendinnen die allemaal ook net iets te veel kleding hebben en onderling wisselen we regelmatig dingen uit. Zo heb ik laatst nog een hele grote gebreide jas gekregen van een vriendin. Ook krijg ik regelmatig oude kledingstukken van mijn moeder, daar wordt ik altijd erg blij van. Zelf heb ik laatst best veel kleding weggegeven aan een vriendin die onlangs naar Amsterdam is verhuisd vanuit Londen. Ze had niet veel kleding mee en ik heb haar heel wat dingen gegeven die ik zelf bijna nooit droeg.”

Foto’s door collega Marit Bijkerk

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.