Kijktips voor de kerstvakantie
20812
post-template-default,single,single-post,postid-20812,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive

Kijktips voor de kerstvakantie

Kijktips voor de kerstvakantie

Tussen de kerstdiners en nieuwjaarsborrels door zin in een interessante documentaire?
We selecteerden zes kijktips die zeker de moeite waard zijn. De documentaires en series gaan over duurzaamheid en kleding. Over de ware prijs van ‘spullen’ en haar herkomst. Maar ook over hergebruik en een nieuwe economie.
Veel kijkplezier!

The True Cost (Documentaire)

Aangrijpende documentaire over de kledingindustrie anno nu. Een heftige en onthullende documentaire die de simpele vraag beantwoord: Waar komt onze kleding vandaan? Beschikbaar op netflix, of te koop via iTunesStore.

Link

Het succes van de kringloopwinkel (Serie)

Terwijl de ene na de andere winkelketen failliet gaat, maakt één winkelketen een ongekende groei door: de kringloopwinkel. Deze documentaireserie laat zien dat de kringloop niet alleen qua spullen, maar ook qua mensen vol verborgen parels zit. Behalve het commerciële succes van kringloopwinkels, is het vooral het sociale en duurzaamheid succes dat de kringloopwinkel zo bijzonder maakt. (NPO)

Link

De Prijsvechter (Tegenlicht) 

In de driedelige documentaireserie ‘De prijsvechter’ onderzoeken Roland Duong en Marijn Frank oorzaak en gevolg van onze goedkooplust. Nooit eerder in de geschiedenis was er zoveel te koop, voor zo weinig geld. De verleiding van de goedkope spulletjes is niet te weerstaan. Prijsvechters als Action, Big Bazar en Flying Tiger doen goede zaken. Een cadeautje voor jezelf of de kinderen. Spulletjes die de boel meer kleur geven of gemak. Maar steeds vaker knaagt er iets bij de kassa. Hoe komen al die spullen eigenlijk zo goedkoop in het schap. En tegen welke prijs? Zijn we van de consumptiemaatschappij in de wegwerpmaatschappij terechtgekomen? (NPO)

Link

De donut-economie (Tegenlicht)

Markten zijn inefficiënt en groei is niet alles zaligmakend: tijd voor een nieuw economisch model.
Hoera, de economie groeit weer! We zijn flink aan het shoppen geslagen na de stijging van onze koopkracht. Maar de CO2-uitstoot en de ongelijkheid stijgen helaas net zo hard. Wat is hier aan te doen? De Britse econoom Kate Raworth gebruikt een krachtig beeld voor een nieuwe circulaire economie: de donut. Onze economische activiteiten zouden niet uit de bocht moeten vliegen, maar groeien binnen grenzen, in een ideale cirkel.

Link

De slag om de klerewereld  (Drieluik)

Drieluik over onveilige fabrieken en barre werkomstandigheden die al decennia de textielindustrie kenmerken. Na de Rana Plaza ramp in Bangladesh in april 2013, beloofden grote kledingmerken en -ketens echter beterschap. Roland Duong en Teun van de Keuken onderzoeken hoe het er in textielindustrie nu werkelijk aan toe gaat. Maar alleen een handelaar heeft toegang tot de krochten van de textielketen, dus gaat Teun undercover. Hij belandt in het walhalla van ons wegwerptextiel: Bangladesh. Is het moordende tempo van mode anno nu niet de kern van het probleem?.  (NPO)

Link

Bloed, zweet en luxeproblemen (Serie)

Zes Nederlandse jonge mensen zeggen hun luxeleventje gedag en reizen af naar Afrika en Azië. Daar worden ze voor een hongerloontje aan het werk gezet op het land en in de fabrieken om te beleven hoe de dingen die zij shoppen worden gemaakt. Ze komen oa. terecht in sweatshops in Dhaka de hoofdstad van Bangladesh waar ze kleding moeten naaien. Ook komen ze terecht in een leerlooierij in Ethiopië. (NPO)

Link

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

2 Reactie's
  • jocyta
    Geplaatst op 15:02h, 31 december

    Echt de moeite waard om te bekijken! AAnrader!!

    • christine
      Geplaatst op 15:23h, 04 januari

      Bedankt! 🙂