Hoe kun je slow fashion herkennen?
19481
post-template-default,single,single-post,postid-19481,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive

Hoe kun je slow fashion herkennen?

Hoe kun je slow fashion herkennen?

Deze blogpost is geschreven door collega Laura. Zij is werkzaam bij Nukuhiva en daarnaast afgestuurd in de studie Fashion & Textile Technologie met een focus op duurzame kleding. Ze zal in een aantal blogs meer vertellen over duurzame kleding. Dit is haar tweede blogpost en haar vorige blog over fast & slow fashion is hier terug te vinden. Deze blogpost is eerder verschenen in Live Green Magazine

We horen en lezen gelukkig steeds meer over de wens naar een duurzamere kledingindustrie. Een kledingindustrie waarin ontwerpers, inkopers, retailers en consumenten bewust zijn van de gevolgen van hun beslissingen voor mens en milieu. Een voorbeeld is het textielconvenant dat begin juli (2016) ondertekend is door ruim 50 bedrijven uit de Nederlandse textiel- en kledingsector. De bedrijven die het convenant hebben ondertekend zijn niet per definitie ‘eerlijke kledingmerken’, al deed de media ons dat in eerste instantie wel geloven. Veel van deze kledingmerken zijn (nog) niet duurzaam, zij beloven enkel om binnen 5 jaar de arbeidsomstandigheden in hun keten te verbeteren. Kledingmerken als America Today, Coolcat en G-star staan op de lijst van ondernemingen die het textielconvenant hebben ondertekend, maar doen het dus niet per se beter dan andere kledingmerken. Dit kan verwarrend zijn voor de consument, wat moeten wij nu geloven? Hoe herken ik slow fashion?

Er zijn verschillende initiatieven ontstaan om consumenten te helpen bij het maken van een bewuste keuze voor slow fashion, zoals keurmerken. Een goed keurmerk is van een onafhankelijke partij, stelt duidelijke eisen en wordt goed gecontroleerd. Elk kledingmerk die aan de eisen voldoet, kan het keurmerk aanvragen. Hieronder beschrijf ik de meest voorkomende keurmerken die ik tegen kwam bij slow fashion in duurzame kledingwinkels als Nukuhiva, Charlie + Mary en Studio Jux.

Let bij het aanschaffen van kleding eens op de keurmerken op het waslabel en check deze keurmerken met de handige keurmerkenwijzer app van Milieucentraal. Milieucentraal laat middels deze app zien wat keurmerken betekenen en hoe betrouwbaar deze zijn. Bij kleding wordt dit weergegeven aan de hand van enkele criteria als milieu, dierenwelzijn en eerlijke handel. Als je onderstaande logo’s tegen komt op de hangtags of waslabels aan een kledingstuk kan je er met een gerust hart vanuit gaan dat je slow fashion in je handen hebt. Mijn volgende blog wijd ik aan veel voorkomende innovatieve duurzame materialen.

Fair Wear Foundation
Fair Wear Foundation (FWF) is een onafhankelijke, non-profit organisatie die werkt met bedrijven en fabrieken om arbeidsomstandigheden voor werknemers in fabrieken te verbeteren. Deze gedragscode is ontwikkeld in samenwerking met brancheorganisaties (Modint, CBW-Mitex en FGHS), vakbeweging (FNV en CNV) en maatschappelijke organisaties (Schone Kleren Campagne, het Zwitserse Brot für alle). In de gedragscode staan 8 internationaal erkende arbeidsnormen, die stap voor stap moeten worden ingevoerd in de fabrieken. Kledingmerken mogen het FWF label alleen voeren als minimaal 90% van hun toeleveranciers onder controle staan van de FWF en zij worden hierop jaarlijks gecontroleerd. Het is dus mogelijk dat kledingmerken wel lid zijn, maar niet hoog genoeg scoren om het FWF logo te mogen weergeven op het waslabel in het kledingstuk. Neem een kijkje op de FWF website voor een overzicht van aangesloten kledingmerken.

Global Organic Textile Standard
GOTS staat voor Global Organic Textile Standard en is een internationaal keurmerk dat onafhankelijk gecontroleerd wordt. De focus ligt op biologische landbouw, milieuvriendelijke en sociaal verantwoorde textiel verwerking. Het keurmerk staat voor kleding die voor tenminste 70 % (te herkennen aan de tekst  Made with organic) of voor minstens 95 % (te herkennen aan de tekst Organic) uit biologisch geproduceerde materialen bestaat.

Made-By
Made-By is een Europees non-profit keurmerk voor duurzame kleding die te herkennen is aan de blauwe knoop die merken in het waslabel of op de hangtag van het kledingstuk mogen weergeven als zij lid zijn van de organisatie. Made-By zet zich in om milieu- en sociale omstandigheden in de mode-industrie te verbeteren. Deelnemende bedrijven worden jaarlijks door Made-By op vooruitgang gecontroleerd.

Fairtrade Max Havelaar 
Het Fairtrade keurmerk herken je misschien wel vanuit de supermarkt op de bananen, Tony Chocolonely reep of op de verpakking van je koffiebonen. Het Fairtrade keurmerk garandeert een eerlijke prijs voor boeren en een milieuvriendelijke katoenteelt in ontwikkelingslanden. Zo moeten afnemers bij Fairtrade boerencoöperaties de boeren een minimumprijs betalen en daarnaast een Fairtrade premie die de boeren mogen gebruiken voor bedrijfsontwikkeling of gemeenschappelijke projecten zoals onderwijs en gezondheidszorg. De boeren moeten zelf ook aan een aantal eisen voldoen zoals milieuvriendelijke teelt, respect voor arbeidsrecht en een transparante werkwijze. In Nederland is stichting Max Havelaar eigenaar van het Fairtrade keurmerk. Fairtrade is zowel een keurmerk als een wereldwijde beweging.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.